İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından N Kolay sponsorluğunda düzenlenen 43. İstanbul Film Festivali’nin ödül töreni Atlas 1948’de yapıldı. Festivalin ulusal ve uluslararası yarışmalarında kısa ve uzun metrajlı toplam 51 film yarıştı.
Festivaldeki Ulusal Belgesel Yarışması’nda Dargeçit isimli belgeseliyle Ordulu yönetmen Berke Baş’a “Oybirliğiyle, yalın ve tutarlı estetiği, nazik ve incelikli diliyle belgesel sinemanın ortaya çıkışından itibaren adalet arayışı ile olan kaçınılmaz bağını bir kez daha hatırlattığı için.” verildi.
Mardin Dargeçit JİTEM davası, cezasızlıkla sonuçlandırılıp tarihe geçen davalardan biri. 1995-96 yıllarında üçü çocuk yedi köylünün gözaltına alındıktan sonra kaybedilmesine ilişkin davada 18 kişi yargılanıyordu. Bu sanıklardan bir bölümü, yargılama sırasında JİTEM’in varlığını itiraf etti. Kaçırılan kişilerin kemiklerinin bulunduğu mağara ve kuyular, soruşturma aşamasında net biçimde açığa çıktı. Buralarda bulunan kemiklerden alınan DNA’lar, kaçırılan kişilerin DNA’ları ile örtüştü. Yıllar sonra bazı aileler bir mezara kavuşabildi.
Ancak bu kadar kanıta rağmen dava beraatle sonuçlandırıldı. Öldürüldükleri net biçimde saptansa da öldürenlerin yargılanan sanıklar olduğuna dair kesin kanıt bulunamadığı iddia edildi. 90’lı yıllara ait bir katliam dosyası daha tarihe karıştı. Cezasızlık kültürünün nasıl işlediğini anlatan, bunun en vahim örneklerinden biri olan Dargeçit JİTEM davasında yaşananları kayda geçen belgesel, bu türün Türkiye’deki nadir örneklerinden.
Haber Merkezi